09-626 3979

Hubungi Kami

Kuala Terengganu

Kampung Padang Paloh

Bagaimana memilih simen berkualiti tinggi

post
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
  1. Komposisi simen. Dasar komposisi simen dihancurkan bahan tak organik, contohnya, batu kapur, tanah liat, bahan tambahan mineral dan pengisi. Bergantung kepada perumusan, terdapat banyak jenis bahan. Yang paling popular di negara kita ialah simen Portland. Ia sesuai untuk pembinaan dan pembuatan struktur konkrit bertetulang. Tetapi air laut menghancurkan konkrit berdasarkan simen Portland.
  2. Ketahanan. Ciri yang paling penting dalam simen ialah kekuatan. Penunjuk ini tertanam dalam pelabelan bahan. Simen M400 dengan tekanan 32.5 MPa, nombor ini dipanggil kelas kekuatan. Tanda lima ratus mesti mematuhi kelas kekuatan 42.5. Kekuatan tertinggi adalah simen tentera (M600). Ia boleh menahan beban sebanyak 52.5 MPa. Selalunya, jenama-jenama simen M400 dan M500 digunakan dalam kehidupan seharian.
  3. Kebersihan. Satu lagi jawatan mengujakan pembeli berpotensi. Mengenai pembungkusan, pengilang menunjukkan nombor di sebelah huruf D. Ia menunjukkan kandungan aditif. Sebagai contoh, dalam campuran simen D20 mengandungi sehingga 20% pengisi, pelapis dan sebatian lain. Menandai D0 menunjukkan kemurnian simen, tidak ada aditif di dalamnya.
  4. Kelajuan pengerasan. Bergantung pada jenis kerja yang dilakukan, mortar konkrit mesti menguatkan lebih cepat atau lebih perlahan. Oleh itu, pengeluar menawarkan pengubahsuaian simen dengan mata tuang yang berbeza. Sekiranya beg itu ditanda CEM I, maka konkrit akan mengeras secepat mungkin. Untuk membina konkrit, M400 dianggap biasa menandakan CEM V.
  5. Pembungkusan. Untuk bahan pembungkusan dan bahan hygroscopic, pengeluar menggunakan beg dan beg kertas multilayer. Untuk pembinaan, pembungkusan besar (50 kg setiap satu) adalah optimum. Dan apabila sejumlah kecil kerja dijalankan, lebih menguntungkan untuk mengambil bungkusan seberat 5-30 kg.
  6. Tarikh tamat tempoh. Ciri khas simen adalah hayat terhadnya. Tarikh pembuatan ditunjukkan pada pakej, jadi apabila membeli, anda harus mengira sama ada komposisi akan digunakan sebelum akhir tempoh. Selalunya, pengeluar menjamin keselamatan produk dari 3 hingga 6 bulan, sementara anda perlu mengambil kira masa pengangkutan dan penyimpanan di gudang. Pakar mengesyorkan memeriksa kesegaran komposisi diri dengan memukul sudut beg dengan tangan anda. Di tempat-tempat ini simen mula batu.

Sumber : Msbrand24o.com